Δυτικές επιρροές στη μεσαιωνική και παραδοσιακή αρχιτεκτονική δημιουργία της Λευκωσίας και της ευρύτερης περιοχής της - Γεωργιάδου, Ιωάννα
[Η Λευκωσία, σημερινή πρωτεύουσα της Κύπρου, του ανατολικότερου άκρου της Ευρώπης, υπήρξε οικιστική εγκατάσταση ήδη από την εποχή του χαλκού. Μέχρι όμως και τη Βυζαντινή περίοδο, ήταν ένας μικρός γεωργοκτηνοτροφικός οικισμός και γνώρισε τη μεγαλύτερη της ακμή κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους. Η εγκατάσταση της οικογένειας Λουζινιάν στην Κύπρο, η ανακήρυξη του νησιού σε Βασίλειο με τη Λευκωσία σαν πρωτεύουσα και η μετέπειτα περίοδος της Ενετοκρατίας, μεταμόρφωσαν τη Λευκωσία από ένα αγροτικό οικισμό σε μια δυτική πρωτεύουσα, με έργα εφάμιλλα σχεδόν αυτών στην Κεντρική Ευρώπη. Η διάλεξη αυτή, μελετά τους μεσαιωνικούς αυτούς χρόνους, την ενδοξότερη περίοδο της πόλης αλλά και ολόκληρου του νησιού, αυτήν που της χάρισε τη μεγαλύτερη ακμή και τις επιρροές που είχε και συνεχίζει να έχει στην κοινωνία και την καλλιτεχνική παραγωγή της. Κυρίως όμως, στόχος της είναι να πραγματευτεί την επιβίωση του ένδοξου αυτού παρελθόντος στη σύγχρονη πόλη και το βάρος της παρακαταθήκης που αυτό αφήνει στα χέρια μας, στα χέρια των κατοίκων του σήμερα.