Ο ιδιαίτερος ρόλος του αρχιτέκτονα στις ενεργειακές αναβαθμίσεις των υφιστάμενων κτιρίων - Αναγνωστοπούλου, Σοφία
[Η αφορμή για την έναρξη της διερεύνησης και της σύνταξης της παρούσας εργασίας ήταν από τη μία η επιτακτική ανάγκη της εποχής μας για τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού όγκου και από την άλλη η άποψη πολλών που θέλει τις απόπειρες των ενεργειακών ανακαινίσεων να συνιστούν κυρίως μελέτες διεκπεραίωσης τεχνικών και οικοδομικών επεμβάσεων με μοναδικό στόχο την επίτευξη κατάλληλων ενεργειακών ποσοστών. Ως σπουδάστρια της αρχιτεκτονικής σχολής θεώρησα ότι η συγκεκριμένη θέση είναι αρκετά επιφανειακή και μονομερής και διερωτήθηκα ποιος είναι ο ρόλος του αρχιτέκτονα μηχανικού, του ανθρώπου που συνδέεται απαρχής με το κτίριο, από το στάδιο του σχεδιασμού, έως το στάδιο της κατασκευής κατά τις εργασίες μιας ενεργειακής ανακαίνισης. Προσπάθησα, λοιπόν, να αναδείξω την ιδιαίτερη συμβολή του επανερμηνεύοντας και παρουσιάζοντας τις ενεργειακές αναβαθμίσεις μέσα από τη δική του οπτική ματιά, ότι πρόκειται δηλαδή για ευρύτερες μελέτες που μαζί με την επίτευξη ενεργειακών κερδών στοχεύουν στην ολοκληρωμένη αναβάθμιση των κτιρίων. Η παρούσα..].