Διερεύνηση της εμπειρικής μεθόδου της ξυλοναυπηγικής : μέσα από την παρακολούθηση της κατασκευής ενός τρεχαντηριού στη Σκόπελο - Τζαβάρας, Γιώργος
[Η διάλεξη αυτή παρακολουθεί την κατασκευή ενός παραδοσιακού σκαριού στη Σκόπελο των Βορείων Σποράδων προσπαθώντας να διερευνήσει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ξυλοναυπηγός για να δημιουργήσει μία 'πλεούμενη' κατασκευή ανθεκτική, με λειτουργική και αισθητική αρτιότητα. Η εργασία είναι διαρθρωμένη σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος κάνει μια γενική αναφορά στο ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο άνθισε η ξυλοναυπηγική του ελλαδικού χώρου, εστιάζοντας στο νησί της Σκοπέλου. Παρουσιάζει συνοπτικά το χώρο της ναυπήγησης, τα εργαλεία και τις ειδικότητες των καραβομαραγκών, αλλά και τις ιδιότητες της ναυπηγικής ξυλείας. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στην κατασκευαστική λογική του ξύλινου σκάφους, τις λειτουργικές και μορφολογικές αρχές που το διέπουν και παρουσιάζει τους κυριότερους τύπους παραδοσιακών σκαφών του ελλαδικού χώρου. Ύστερα αναπτύσσει έναν προβληματισμό σχετικά με τη μέθοδο των παραδοσιακών μαστόρων, τα χαρακτηριστικά της και τις διαφορές, αλλά και τις ομοιότητες, με τις αντίστοιχες σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης κατασκευών..].