Χώρα χρειώδες : σενάρια μαθηματικών χώρων - Μπαχαρίδου, Μαρούλα
[Αν αρχικός προβληματισμός για αυτή τη διάλεξη ήταν η μορφή ως αποτέλεσμα δυνάμεων και όχι μιας προδικασμένης απόφασης, ο συλλογισμός του Wittgenstein στην πρόταση 2.033 του Tractatus logico-philosophicus ότι η μορφή είναι η δυνατότητα της δομής μας βοηθά να απεγκλωβιστούμε από τη μορφή αυτή καθαυτή. Ως δομή θεωρούμε ένα σύστημα από αλληλοεξαρτώμενες συνιστώσες. Ως 'δυνατότητα' της δομής αντιλαμβανόμαστε το σύνολο των αντικειμένων που μπορεί να προκύψουν από τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συνιστωσών δυνάμεων. Ο συλλογισμός μας ξεκινά από ένα περιβάλλον δυνατοτήτων ιδεατό και άμορφο, αυτό της χώρας του Τιμαίου, δυνατοτήτων που εκφράζονται στον πραγματικό χώρο με αφορμή μία μεταφορά του Manuel De Landa για τις διαδικασίες που αρθρώνουν τις ροές και τους σχηματισμούς της ύλης στο τοπίο, μαθηματικοποιούνται με τη λογική του χρειώδους, έννοιας που εισάγεται στην επιστήμη από τον C.H. Waddington και η αρχιτεκτονική δανείζεται με αφορμή μια διάλεξη του S. Kwinter, και στη συνέχεια φτάνουν στο δικό μας κόσμο μέσα από σενάρια διαδικασιών που συνθέτουν τον ανθρωπογενή χώρο . Στα σενάρια που παρουσιάζουμε..].