Ρομ και χώρος : η περίπτωση της Λάρισσας - Οικονόμου, Σταυρούλα
[Η διάλεξη αυτή πραγματεύεται τη σχέση της ομάδας των Ρομά με το χώρο που κατοικούν και οικειοποιούνται. Η κοινωνική ομάδα των Ρομά αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα, η οποία μέχρι σήμερα εξακολουθεί και ζει σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, γεγονός που τους έχει στιγματίσει. Οι μελετητές τείνουν να τους αντιμετωπίζουν με μια ρομαντική διάθεση και οι πολιτικές που ακολουθούνται είτε δεν είναι κατάλληλες, είτε δεν εφαρμόζονται κι έτσι δε διαφαίνεται καμία διαφοροποίηση της κατάστασης. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, η διαφορετικότητα και η ιδιαιτερότητά της ομάδας τους επηρεάζει κάθε πτυχή του τρόπου ζωής τους. Αποτελούν τελικά μια κοινωνικά περιθωριοποιημένη ομάδα; Κι αν ναι, πώς εκφράζεται η περιθωριοποίηση αυτή στο χώρο; Γίνεται μια προσπάθεια αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης της Λάρισας όπου είναι εδραιοποιημένοι και η σύγκρισή της με την κατάσταση του οικισμού όπου διαμένουν οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής. Επιχειρείται η διερεύνηση σχετικά με το αν ο τρόπος ζωής τους, η καθημερινότητά τους και γενικότερα η κοινωνική τους ζωή..].