Αγρίνιο-Καβάλα : ήσαν μήπως τα καπνεργοστάσια "μια κάποια λύσις"; - Ντόκα, Ροδόπη-Ήριννα
[Αντικείμενοτης εργασίας αποτελεί η πορεία των κτιρίων του καπνού μέσα στον χρόνο, στις δύο πόλεις που αποτέλεσαν τα μεγαλύτερα καπνικά κέντρα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Στόχος είναι η μελέτη της σχέσης τους με τις πόλεις της Καβάλας και του Αγρινίου, οι πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε ως προς την ιστορική και πολεοδομική εξέλιξη των παραπάνω πόλεων, πώς επηρέασαν και επηρεάστηκαν από τον ιστό της πόλης. Το πρώτο μέρος αφορά στην ανάδειξη της σημασίας του καπνού για την ελληνική οικονομία αλλά και τον ρόλο που έπαιξε στον ρου της ιστορίας του Αγρινίου και της Καβάλας αναδεικνύοντας τες στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας και της Καβάλας. Κατόπιν γίνεται αναφορά στην ιστορία των δύο πόλεων, την πολεοδομική τους εξέλιξη μέσω των σωζόμενων σχεδίων αλλά και της ιστορίας των καπναποθηκών σε τρεις χρονικές στιγμές: τα τέλη του 19ου αιώνα, τον μεσοπόλεμο και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Τέλος, πραγματοποιείται μια προσπάθεια σύγκρισης -χρονικής και χωρικής- αλλά και απολογισμού των όσων προηγήθηκαν με σκοπό την αναγνώριση της κοινής πορείας αλλά και..].