Ο.Ε.Κ. : τίτλοι τέλους : η δραστηριότητα του οργανισμού από την ίδρυση μέχρι τη διάλυσή του - Κολοκυθάς, Κωνσταντίνος Ιωάννης
[Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν πλευρές γύρω από το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας στο έργο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που αποτελούσε τον κύριο φορέα οργανωμένης δόμησης στην χώρα μας (περίπου 95 ). Το ζήτημα της κατοικίας παραπέμπει αναγκαστικά σε γενικότερες θέσεις και απόψεις για την κοινωνία και την αρχιτεκτονικη. Οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που γίνονται στο πέρασμα του χρόνου προκαλούν και διεκδικούν τις αντίστοιχες χωρικές αλλαγές.Έτσι κρίθηκε σκόπιμο να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις κοινωνικό?οικονομικές συνθήκες της περιόδου. Το 1954 ιδρύθηκε ο Ο.Ε.Κ., σε δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό λαό, μετά από μια μακρά περίοδο πολέμου. Συνολικά προσέφερε ιδιόκτητη στέγη περίπου σε 700.000 οικογένειες, είτε παραχωρώντας έτοιμη κατοικία, είτε δίνοντας δάνειο για αγορά, ανέγερση, ή επισκευή κατοικίας. Στα πλαίσια μελέτης του έργου του Ο.Ε.Κ., γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν αρχές και κανόνες που χαρακτήριζαν την αρχιτεκτονική του, να ..].