Υπόγειο Παρίσι : η σκοτεινή όψη της πόλης του φωτός - Δραζίνου, Ιωάννα
[Ο υπόγειος κόσμος του Παρισιού, οι κατακόμβες, οι υπόνομοι, τα εγκαταλελειμμένα λατομεία, είναι ένας κόσμος που δημιουργήθηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της υπέργειας πόλης και συγχρόνως να κρύψει την εξαθλίωση των φτωχών. Ένας κόσμος που λόγω των συνθηκών διαβίωσης της λαμπρής αστικής κοινωνίας, αναγκάστηκε να παραλάβει τις ζωές ανθρώπων που ζούσαν στο περιθώριο. Ο σκοτεινός κόσμος που παράλληλα με τη μιζέρια και το παρακμιακό του πρόσωπο, είχε πρωταρχικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης. Ο υπόγειος χώρος περιγράφεται και αναλύεται, μαζί με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή του, προκειμένου να αποδειχτεί η άρρηκτη σχέση των δύο κόσμων, αλλά και η σημασία του υπόγειου κόσμου για την επιβίωση του υπέργειου. Τελικά, το «φώς» και το «σκοτάδι» είναι οι δύο όψεις του Παρισιού, που ενώ συνυπάρχουν και αλληλοεξαρτώνται, προσποιούνται άγνοια η μία για την ύπαρξη της άλλης.]