Ο κριτικός στοχασμός μέσω αρχιτεκτονικής - Μπίζου, Ελεάνθη
[ Η εργασία δημιουργήθηκε μέσα από την προσπάθεια να διαπιστωθεί αν το στίγμα που αφήνει ο χώρος στον ανθρώπι-νο νου, είναι ικανό να επηρεάσει τον τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας, αν δηλαδή ο σχεδιασμός, μέσα από τις λειτουργίες που παρέχει εμπλέκεται σε στην ανάπτυξη της σκέψης . Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο δομούνται τα νοήματα που συνοδεύουν τις υλικές μορφές, για να κρίνουμε το βαθμό επίδρασης της αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση των συνειδήσεων και να εξετάσουμε αν η δυναμική του σχεδιασμού μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες της αντίληψης, επηρεάζοντας στη συνέχεια την κοινωνική πραγματικότητα. Στις ενότητες του δεύτερου μέρους εστιάζουμε στο φαινόμενο του μετασχηματισμού, στα στοιχεία εκείνα δηλαδή που αποσταθεροποιούν το σύστημα αξιών του ανθρώπου και της συλλογικότητας κατ' επέκταση. Βλέπουμε πως η αρχιτεκτονική πράξη έχει εκπαιδευτικές ιδιότητες γεγονός που μας οδηγεί στην αναζήτηση τρόπων που θα μετέτρεπαν τον χώρο σε βοηθητικό μέσο για την αναμόρφωση του τρόπου ερμηνείας κάθε ανθρώπου. Τέλος παρατίθενται παραδείγματα κατασκευών..].