Ο πολεοδομικός σχεδιασμός ως εργαλείο για την ανάπτυξη της πόλης : η περίπτωση της Καλαμάτας - Κόκκαλη, Τερέζα
[Το αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η διερεύνηση της συμβολής του πολεοδομικού σχεδιασμού στην εξέλιξη των πόλεων, μέσα από την παρατήρηση του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της πραγματοποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Καλαμάτας που θεσμοθετήθηκε το 1986 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 281 Δ/10-4-1986. Ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός είναι το μέσο άσκησης πολεοδομικής πολιτικής. Αποτελεί βασικό εργαλείο ρύθμισης του αστικού, περιαστικού και εξωαστικού χώρου σε επίπεδο οικισμού, πόλης ή πολεοδομικού συγκροτήματος. Στην Καλαμάτα μια πόλη της νότιας Ελλάδας που για την τοποθεσία που είναι χτισμένη κάνει αναφορές και ο Όμηρος, έχουμε μια χαρακτηριστική ελληνική πολεοδομική ιστορία έως το 1978. Από το 1978 η νέα δημοτική αρχή κάνει προσπάθειες να λύσει τα προβλήματα της πόλης και να ρυθμίσει την ανάπτυξή της, αναθέτοντας τη σύνταξη σύγχρονης πολεοδομικής μελέτης. Κατά την πορεία της σύνταξης της μελέτης ψηφίστηκε ο Ν.1337/83 που έθεσε νέα δεδομένα στην Ελλάδα για το σχεδιασμό των πόλεων. Η Καλαμάτα είχε την τύχη να αποκτήσει Γ.Π.Σ. με το νέο νόμο από μια ομάδα αρχιτεκτόνων-..].