Φυτεμένα δώματα : ενεργειακή / περιβαλλοντική αναβάθμιση στις πόλεις - Βαβανού, Αντωνία
[Η διάλεξη αυτή επιχειρεί να κατανοήσει σε βάθος τα φυτεμένα δώματα και τις κατασκευαστικές τεχνικές τους. Αρχικά παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τα πρώτα φυτεμένα δώματα και την εξελικτική τους πορεία μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια μελετά τους τρεις τύπους των φυτεμένων δωμάτων αναλύοντας τα φορτία, το υπόστρωμα και τη βατότητα του καθενός ξεχωριστά. Παράλληλα, παραθέτει την κατασκευαστική δομή, αναλύοντας τις λειτουργίες της πολυεπίπεδης διαστρωμάτωσης των φυτεμένων δωμάτων. Ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για τις επιλογές της βλάστησης προτείνοντας φυτά από την ελληνική χλωρίδα. Εντοπίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό και κτιριακό τομέα, καταλήγοντας σε παράθεση παραδειγμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος συμπεραίνει ότι τα φυτεμένα δώματα μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά και περιβαλλοντικά πυκνοδομημένες πόλεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.]