Το ιστορικό αστικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης στις σύγχρονες συνθήκες - Μητρατζά, Χριστίνα
[Στα πλαίσια της παρούσας διάλεξης επιλέξαμε να μελετήσουμε το ιστορικό αστικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης, μίας μητρόπολης με μακραίωνη ιστορία. Η πόλη αυτή προσπαθεί να επιτύχει μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ιστορίας της και τη δημιουργία ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού προσώπου, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την ταυτότητα της. Στόχος της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η πόλη ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, στην προσπάθειά της να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό μητροπολιτικό κέντρο. Όπως σε όλες τις δυτικές πόλεις, έτσι και στην Κωνσταντινούπολη, μετά την εμφάνιση του καπιταλισμού, παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως η συνεχής επέκταση, η εμπορευματοποίηση του αστικού χώρου, η καταστροφή των προηγούμενων δομών και μορφών, καθώς και η κυριαρχία του ιδιωτικού στο δημόσιο συμφέρον. Η πόλη αποτελείται από ένα σύνολο στοιχείων με διαφορετικές ποιότητες. Ως αποτέλεσμα ενός ταχύτατου μετασχηματισμού, τα διάφορα κομμάτια που τη συνθέτουν εξελίσσονται με διαφορετικές ταχύτητες και εμφανίζουν φαινόμενα, τα οποία προσπαθούμε να ..].