Τα μοναστήρια στο δυτικό Μεσαίωνα : η συμβολή τους στην αρχιτεκτονική - Βαρουχάκη, Νεφέλη
[Η βιωματική εμπειρία μεσαιωνικών καθεδρικών μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό, μου κίνησε το ενδιαφέρον για την γοτθική αρχιτεκτονική. Παρατηρώντας αυτά τα μεγάλα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, εντυπωσιακά λόγω διακόσμησης και λεπτομέρειας αλλά και επιβλητικά λόγω μεγέθους, θέλησα να βρω την άκρη του νήματος, τη μεγάλη αρχιτεκτονική σκέψη, τη βούληση και την ιστορική συγκυρία που οδήγησε στην δημιουργία τους. Επίσης, βλέποντας τη ζωή που περιτριγυρίζει τους γοτθικούς ναούς μέχρι και σήμερα, θέλησα να εξετάσω τη δομή της κοινωνίας τον μεσαίωνα που περιέβαλε τους καθεδρικούς και τροφοδοτούσε τη γέννεση των μοναχικών ταγμάτων και των μεγάλων μοναστικών κοινοτήτων που συγκέντρωναν τη γνώση. Μελετώντας τη δημιουργία τους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή συντελείτο, αντιλήφθηκα τον σημαίνοντα ρόλο τον μοναστηριών. Μέσω λοιπόν, των σπουδαίων μοναστικών κοινοτήτων του Saint Gallen, του Cluny και του Fontenay, γίνεται μάι προσπάθεια κατανόησης της περίοδου του μεσαίωνα και των μεγάλων και ρηξικέλευθων αλλαγών που συντελέστηκαν εκείνη την περίοδο μέσα στην αγκαλιά και υπό την..].