Φυσικές προστατευόμενες περιοχές στην Αττική : Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Πάρκο Τρίτση - Δένδια, Αναστασία
[Το αντικείμενο αυτής της διάλεξης αφορά τις φυσικές προστατευόμενες περιοχές στην Αττική. Σ' αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα σχετικά θεσμικά ζητήματα, η νομοθεσία και η εφαρμογή της στον ελλαδικό χώρο. Για το λόγο αυτό η μελέτη επικεντρώνεται και σε επιμέρους περιπτώσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι αφενός να προσδιοριστούν οι τρόποι με τους οποίους εισχωρεί το αστικό τοπίο στο φυσικό και το αντίστροφο και αφετέρου πώς μπορεί να υπάρξει ισορροπία μεταξύ διατήρησης και αξιοποίησης μιας προστατευόμενης περιοχής στο βαθμό που η πρώτη δεν υποβαθμίζει τη δεύτερη και το αντίθετο. Ακόμη μελετάται πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την προστασία φυσικών περιοχών στην Ελλάδα. Αρχικά, αποσαφηνίζονται κάποιοι βασικοί ορισμοί και ακολουθεί η ιστορική εξέλιξη της έννοιας της προστατευόμενης περιοχής. Με βάση τη θεωρητική έρευνα και μετά από συζητήσεις με αρμόδιους προκύπτουν ορισμένα αξιολογικά κριτήρια περιοχών στο δίκτυο προστασίας. Ακολουθούν τα παραδείγματα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα και του Πάρκου..].