Αρχαιολογικό τοπίο και αστική φυσιογνωμία στην ελληνική πόλη : η αντίστροφη ένταξη - Δασκαλάκη, Βασιλική
[Η διάλεξη διερευνά τις δυνατότητες συσχετισμού του αρχαιολογικού τοπίου της ελληνική πόλης με τον σύγχρονο αστικό ιστό υπό το πρίσμα του τριπτύχου: (α) επιχειρηματική προβολή για ενίσχυση του τουριστικού ενδιαφέροντος, (β) περιβαλλοντική αναβάθμιση και ενίσχυση του δικτύου των δημόσιων χώρων, (γ) πολιτική και πολιτιστική διεκδίκηση για την επανασυγκρότηση μνημονικών συνάψεων συλλογικής μορφής. Αρχικά, τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του ελληνικού αρχαιολογικού τοπίου για την διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Ακολουθεί σύντομη ιστορική αναδρομή -από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα- των τρόπων διαχείρισης του αρχαιολογικού τοπίου, με επίκεντρο την Αθήνα. Προς ενίσχυση του τριπτύχου, εν συνεχεία, μελετώνται τα εξής παραδείγματα : η αστική ανάπλαση της Λάρισας με στόχο την ανασυγκρότηση της ιστορικής της φυσιογνωμίας υπό σύγχρονους κοινωνικοοικονομικούς όρους και η πρόταση των «Αθηναϊκών Σκαμμάτων» για τον διαγωνισμό «Rethink Athens», που εισάγει μια ιδιάζουσα αρχαιολογική προσέγγιση για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας..].