Αρχιτεκτονική και μαθηματικά - Παπαϊωάννου, Βικτώρια
[Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της μαθηματικής επιστήμης και της αρχιτεκτονικής μέσω της ανάλυσης της σχέσης μορφής και περιεχομένου, πώς αυτή εκδηλώνεται, αλλά και πώς μεταλλάσσεται με την πάροδο των χρόνων. Στο πρώτο κεφάλαιο ξετυλίγεται μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και σε χαρακτηριστικά επιτεύγματα της μαθηματικής επιστήμης. Διαπιστώνεται πως τα μαθηματικά και η γεωμετρία δεν παραμένουν στάσιμα, αλλά βρίσκονται μέσα στην εποχή τους. Το πέρασμα από την ευκλείδεια γεωμετρία στους σύγχρονους μη ευκλείδειους, καμπύλους και ρευστούς χωρικούς σχηματισμούς αποδεικνύει πως η ελευθερία πίσω από τη σκέψη, ωθεί τη μαθηματική επιστήμη σε εξέλιξη και νέα μονοπάτια. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναζητείται η μαθηματική λογική, γραφή και θεωρία που κρύβεται πίσω από χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά παραδείγματα, αναλύοντας τη μορφή και το περιεχόμενό τους, ανά ιστορική περίοδο. Στο τρίτο κεφάλαιο επιχειρείται η συγκριτική ανάλυση χαρακτηριστικών παραδειγμάτων είτε διαφορετικών ιστορικών περιόδων, είτε διαφορετικών λειτουργικών απαιτήσεων..].