Κριτική πάνω στην σύγχρονη ορθόδοξη ναοδομία - Όορ, Ρούτχερ-Στέφανος
[Υπαρκτό είναι το πρόβλημα στην σύγχρονη ορθόδοξη ναοδομία και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος με μια απλή ματιά. Είναι αυτές οι κακές μεταφράσεις παραδοσιακών προτύπων ναοί που αντιπροσωπεύουν την Εκκλησία σήμερα; Ποια θα έπρεπε να είναι η σχέση τους με τον αστικό τους περιβάλλον; Τους αισθάνονται οι πιστοί ως χώρους ιερούς; Πολλά είναι τα ερωτήματα που μπορεί να προκληθούν ύστερα από έναν γρήγορο στοχασμό πάνω στο ζήτημα αυτό. Στόχος της ερευνητικής εργασίας λοιπόν, είναι να ασκηθεί κριτική πάνω στην σύγχρονη ορθόδοξη ναοδομία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε - καταγράψουμε ποια είναι τα προβλήματα αλλά και πως αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Για να κατορθώσουμε να φτάσουμε σε ουσιαστικά συμπεράσματα, απαραίτητο ήταν να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική του Χριστιανικού ναού από τις απαρχές του στα χρόνια του Βυζαντίου, καθώς και στον πρώτο αιώνα μετά την απελευθέρωση του Ελληνικού κράτους. Μέσω αυτής της ιστορικής επισκόπησης, θα μπορέσαμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα της σύγχρονης ορθόδοξης ναοδομίας ευκολότερα και ακριβέστερα. Στην συνέχεια γίνεται..].