Διερεύνηση βιώσιμων εφαρμογών υλικών υψηλής τεχνολογίας σε επικαλύψεις κτιρίων - Κούκου, Θεοδώρα
[Τα υλικά αποτελούσαν ανέκαθεν κυρίαρχο στοιχείο της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς επηρεάζουν τόσο τη στατική συμπεριφορά της κατασκευής όσο και την αρχιτεκτονική της μορφή. Στα ελληνικά δεδομένα κύριο ρόλο μέχρι στιγμής έχουν τα συμβατικά υλικά, όμως τα τελευταία χρόνια με γνώμονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, νέα τάση αποτελεί η κατασκευή υλικών με νέες τεχνολογίες (high-tech), δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή απόδοση. Αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η διερεύνηση αυτών των υλικών, εστιάζοντας σε υλικά επικάλυψης, καθώς έχουν άμεση επαφή με το περιβάλλον, είναι εκτεθειμένα σε ρύπους, ακτινοβολία και καιρικές συνθήκες αλλά και αποτελούν το πρώτο «φίλτρο» του κελύφους, που θα μπορούσε να βελτιώσει τις οπτικές, θερμικές και ακουστικές συνθήκες των εσωτερικών χώρων. Επομένως, ζητήματα όπως οι ιδιότητες, χρήσεις, συντήρηση των υλικών μελετώνται και κρίνονται, υπό το πρίσμα των κριτηρίων της ενέργειας, της βιωσιμότητας και του κόστους. Βασικό ερώτημα που τίθεται προς απάντηση είναι το κατά πόσο τα high-tech υλικά αποτελούν καλύτερη επιλογή προς χρήση, με βάση τα..].