Κοινωνική δυναμική και χωρικές μεταλλάξεις : το παράδειγμα του Μεταξουργείου - Ντούρα, Μαγδαλινή
[Η παρούσα διάλεξη αποτελεί αφορμή για μια προσπάθεια διερεύνησης της αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην πόλη και την κοινωνία, ώστε να καταγράψουμε με απτά παραδείγματα την εφαρμογή των θεωριών, που αντιλαμβάνονται την πόλη ως «τόπο συγκέντρωσης της κοινωνικής δύναμης»1. Ως πεδίο έρευνας επιλέχθηκε η περιοχή του Μεταξουργείου. Η προσέγγιση του θέματος πραγματοποιήθηκε μέσα από τρεις διαφορετικές σκοπιές. Η πρώτη επαφή έγινε μέσα από την ανάγνωση και τη μελέτη διαφόρων θεωριών σχετικά με την παραγωγή και διαχείριση του χώρου. Εστιάσαμε ιδιαιτέρως στις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις που έχουν έμφυτες τα αστικά ζητήματα. Στο στάδιο της πρωτογενούς έρευνας, αναζητήσαμε την εφαρμογή των παραπάνω θεωριών στο πεδίο έρευνας. Προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε ένα διάλογο με το θεωρητικό υπόβαθρο και αναζητήσαμε απτά παραδείγματα για την περαιτέρω κατανόησή του. Η αναζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσα από τη διαδικασία των φωτογραφιών και των συνεντεύξεων. Το δευτερογενές στάδιο της έρευνας καταλαμβάνει η μελέτη των δημοσιευμάτων του τύπου, καθώς και οι δημοσιευμένες..].