Ελαιώνας : λήθη και ανάκληση τοπογραφίας - Χατζηόλου, Νίκη
[Η σηεερινή κρίση της πόλης, η οποία αντανακλά ευθέως στον Ελαιώνα, είναι ΐα κρίση των ορίων σε σχέση εε τη φύση και τη ενήεη. Αναζήτούνται και προσδιορίζονται οι σχέσεις μετάξύ της αρχαίας τοπογραφίας, με την έννοια της γεωγραφίας του τόπου και της σύγχρονης πόλης. Η έρευνα βρίσκει εφαρμογή στο σύγχρονο Ελαιώνα, αφενός διότι εκεί συναντώνται ιδιαίτερης σημασίας, όρια, θραύσεατα και συσχετίσεις που κληροδοτούνται από το παρελθόν, αφετέρου δε καθώς εκεί η λήθη είναι εμφανής και η ανάκληση επί προσδοκία. Σε αυτούς ακριβώς τους τόπους, στις ρωγεές του αστικού ιστού, εντοπίζεται η ανάγκη προκειεένου να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάεεσα στο παρόν και το παρελθόν, ανάεεσα στη ενήεη και την ιστορική συνέχεια. Με το συσχετισμό των εννοιών αυτών επιδιώκεται η επανασύνδεση των εελών του αστικού ιστού και η ανάγνωση των διαφορετικών τεηεάτων της ιστορίας και της φύσης. Αναγνωρίζοντας τα στοιχεία αυτά συγκροτηεένα, ως ένα ενιαίο σύνολο, σκοπός είναι να αποτελέσουν βασικό αίτηεα για τις σύγχρονες πόλεις, ώστε στα πλαίσια ΐας κοινωνίας που αναζητεί την εελλοντική της ταυτότητα, να..].