Αειπωνία : τα διαχρονικά στοιχεία του ιαπωνικού σπιτιού - Λεβεντάκη, Μαρίνα
[Διερευνούμε τη συνέχεια της ιαπωνικής φιλοσοφίας από το παραδοσιακό σπίτι, όπου συναντάται ξεκάθαρη, μέχρι τα σύγχρονα παραδείγματα κατοικιών. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, ελπίζουμε να εντάξουμε τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα της κατοικίας, αυτήν που νιώσαμε μέσα από όσα διαβάσαμε. Το νήμα ξετυλίγεται από τα προϊστορικά χρόνια και την πρώτη κατοικία, ακολουθεί παράλληλα την εξέλιξη της ιαπωνικής ιστορίας, σταματά στο σπίτι του 17ου- 18ου αιώνα, όπου σταθεροποιούνται τα χαρακτηριστικά, συνεχίζει στην πόλη και στην αστική κατοικία του Κιότο (kyo-machiya), και καταλήγει στα χαρακτηριστικά που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Αυτά συνοψίζονται στην οργάνωση των χώρων, στη σχέση μεταξύ τους και στο σημαίνοντα ρόλο του κήπου. Σήμερα εξακολουθούν να επηρεάζουν το σχεδιασμό, καθώς είναι αυτά που ανταποκρίνονται στον καθημερινό τρόπο ζωής. Αυτήν ακριβώς την ουσία του τρόπου ζωής προσπαθούν να διαφυλάξουν οι Ιάπωνες μέχρι σήμερα. Γιατί ο τίτλος Αειπωνία λοιπόν; Επειδή οι αρχές που διέπουν τη ζωή των Ιαπώνων είναι διαχρονικές.]