Αίγινα, τόπος, πολιτισμικό τοπίο, αρχιτεκτονική - Τσιμερέκη, Ανθούλα
[Η Αίγινα είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που γνώρισαν τουριστική κίνηση. Σ'αυτό συντέλεσαν ο αρχαιολογικός πλούτος και οι φυσικοί πόροι σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα της μικρής απόστασης από τον Πειραιά. Παρόλα αυτά, η Αίγινα αποτελεί έναν τόπο κατοίκησης. Πολλοί άνθρωποι την επέλεγαν ανέκαθεν, ως τόπο κατοικίας και δημιουργίας. Ιδιαίτερα άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, βρίσκουν στον τόπο αυτό συνθήκες ιδανικές για να δημιουργήσουν. Τα στοιχεία που συνθέτουν το πολιτισμικό τοπίο της Αίγινας, είναι η θάλασσα, ο ουρανός, το αττικό φως, το έδαφος, οι ακτές, τα φύκια που ξέβρασε το κύμα, η βλάστηση. Κι ακόμα, η διαδικασία οργάνωσης του χώρου όπως αποτυπώνεται διακριτικά στο τοπίο και μοιάζει να είναι σύμφυτη μ'αυτό. Η δουλεμένη γη που καρπίζει, τα αυλάκια για το πότισμα, οι πεζούλες διαμόρφωσης του επικλινούς εδάφους, οι συλλέκτες του βρόχινου νερού, τα ταπεινά αγροτικά κτίσματα, τα μονοπάτια που ανοίχτηκαν από την αέναη κίνηση των ανθρώπων. Ελάχιστες παρεμβάσεις στο τοπίο, γεννημένες από την ανάγκη της επιβίωσης, με την επίγνωση ότι το ανθρώπινο μέτρο δεν..].