Σημειακή αειφορία και ανάπτυξη στον Αη Γιάννη της Λεμεσού - Χριστοφίνης, Αλέξης
[Αντικείμενο της Έρευνας/Διάλεξης είναι η διερεύνηση της Ιστορίας και των πιθανοτήτων δυνητικής επανάχρησης των «Πολυκατοικιών του Αϊ Γιάννη» στη Λεμεσό, που κτίστηκαν αμέσως μετά τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι αποτελούν τα πρώτα παραδείγματα εργατικών κατοικιών στην Κύπρο. Η γεωστρατηγική θέση του λιμανιού της Λεμεσού, η παραγωγή, βιομηχανική μεταποίηση και εμπόριο, σταφυλιών/κρασιού/ποτών, μεταλλευμάτων, χαρουπιών και εσπεριδοειδών, καθώς και η γειτνίαση με μεγάλες στρατιωτικές βρετανικές βάσεις οδήγησε, από το τέλος του 19ου αιώνα, σε συνεχές μεταναστευτικό ρεύμα προς την πόλη, που κορυφώθηκε μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, δημιουργώντας τεράστιες ανάγκες στέγασης. Η κατάσταση αυτή, μαζί με την ανάγκη εξισορρόπησης εθνοτικών ανισοτήτων, οδήγησε την Δημαρχία στη δημιουργία των "Πολυκατοικιών του Αϊ Γιάννη" κι άλλων εργατικών κατοικιών σε διάφορα σημεία της πόλης. Το υπό διερεύνηση σύμπλεγμα αποτελείτο από δύο ισόγεια και πέντε διώροφα κτήρια, από τα οποία κατεδαφίστηκαν τέσσερα κι αντικαταστάθηκαν από τρεις τεράστιες συμπαγείς πενταόροφες σύγχρονες..].