Κόρδοβα : μετεξελίξεις μιας πόλης που διατηρεί ζωντανό το μύθο της - Κουνιάκη, Διονυσία
[Στη διάλεξη αυτή μελετάται η εξέλιξη της Κόρδοβα από την ίδρυσή της επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα και οι παράγοντες που οδήγησαν στη διατήρηση της μοναδικής φυσιογνωμίας της. Η Κόρδοβα είναι μια επαρχιακή πόλη της Ανδαλουσίας στην Ισπανία που ξεχωρίζει για την πολιτιστική της κληρονομιά και κυριότερα για το Μεγάλο Τέμενος. Ενώ είχε ξεχωρίσει για τον πλούτο της και τη στρατηγική της σημασία ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή, πρόκειται αναμφίβολα για μια πόλη-σύμβολο της κυριαρχίας του Μουσουλμανικού κόσμου στη Δύση κατά το Μεσαίωνα. Στα χρόνια από την εισβολή των Μουσουλμάνων στην Ισπανία το 711 μέχρι και την Επανάκτηση της Κόρδοβας από τους Ισπανούς το 1236 πρωτοστάτησε στην πολιτική- οικονομική και πολιτιστική σκηνή της Δυτικής Ευρώπης μένοντας στην ιστορία ως κέντρο εξουσίας και λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσε τον μοναδικό της χαρακτήρα σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και αστικού ιστού. Κατά τη διάρκεια της μακράς αυτής περιόδου και μέχρι σήμερα η πόλη εξελίσσεται και αναπτύσσεται στον ίδιο χώρο, διατηρώντας την προγενέστερη οργάνωση έτσι ώστε να αναγνωρίζουμε σήμερα σε..].