Επιδράσεις της ύστερης αρχαιότητας στη βυζαντινή ζωγραφική : η περίπτωση του Μυστρά - Χρυσανθόπουλος, Χρήστος
[Το Βυζαντινό κράτος, ως φυσική συνέχεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, διατηρεί στον πολιτισμό του στοιχεία που προέρχονται από την παράδοση της Ύστερης Αρχαιότητας, επαναπροσδιορίζοντάς τα με άξονα το Χριστιανικό πνεύμα. Στη Βυζαντινή θρησκευτική ζωγραφική μπορούμε να αναγνωρίσουμε πλήθος τέτοιων επιδράσεων. Μέρος των θεωρητικών αρχών της, στοιχεία της απόδοσης των προσώπων, του ήθους και της κίνησης των μορφών, του εικαστικού περιβάλλοντος και χώρου, όπως επίσης διακοσμητικά μοτίβα και συγκεκριμένα εικονογραφικά πρότυπα και συνθετικές επιλογές μπορούν με βεβαιότητα να θεωρηθούν ως έμμεσες ή άμεσες επιρροές της Ύστερης Αρχαιότητας. Στην περίπτωση των εκκλησιών του Μυστρά (13ος-14ος αι. μ.Χ.), συναντούμε σημαντικό πλήθος τέτοιων επιρροών. Τα πιο ενδιαφέροντα, ίσως, παραδείγματα είναι οι ρωπογραφικές σκηνές (Νειλωτικές σκηνές) που περιλαμβάνονται στις παραστάσεις της Βάπτισης στην Περίβλεπτο και στην Οδηγήτρια, το διακοσμητικό στοιχείο των Μασκών, ο εικονογραφικός τύπος του Απακανθιζόμενου, που περιλαμβάνεται στις τοιχογραφίες της Βαϊοφόρου στην Παντάνασσα και στην..].