Ποιητική του φυσικού φωτός στη ζωγραφική : διερευνώντας το καλλιτεχνικό βλέμμα μέσα από την εποπτεία της φύσης στην εποχή της νεωτερικότητας - Χατζηνάκης, Κωνσταντίνος
[Το φυσικό φως, που αλληλεπιδρά δυναμικά με την ύλη μέσα στην ανοιχτή διαδικασία της φύσης, είναι η πηγή του αρχέγονου φιλοσοφικού στοχασμού για το φαίνεσθαι και το είναι, που μεταφράζεται και στο κυρίαρχο ζήτημα ολόκληρης της θεωρίας της ζωγραφικής. Αυτή η εργασία για την ποιητική του φυσικού φωτός στη ζωγραφική της εποχής της νεωτερικότητας διερευνά τη σχέση, που θεσπίζει το καλλιτεχνικό βλέμμα με τη φύση, ελέγχοντας το ορατό μέσω της απομίμησης ή της δημιουργού υποκειμενικότητας. Η μελέτη οργανώνεται χρονολογικά σε ενότητες εποχών, χαρακτηριστικών για το φυσικό φως (συμβολικό, οικείο, εκθαμβωτικό, προσωρινό, αδυσώπητο), με αρχή τα τεκμήρια φυσικών επιστημών, μεταφυσικών πεποιθήσεων, αισθητικών θεωριών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, που προσδιορίζουν για την ιστορική σκέψη μια κυρίαρχη οπτική γωνία θέασης της φύσης και συνακόλουθα αναδεικνύουν έναν τρόπο εποπτείας της (φαντασία, εμπειρία, ενσυναίσθηση, νόηση, βίωμα). Σε αυτό το εκάστοτε πλαίσιο αναλύονται εικονογραφικές και τεχνικές μεταγραφές του δυναμικού φυσικού φωτός του υπαίθρου σε έργα ζω-γραφικής μέσα από..].