Οι προσφυγικές πολυκατοικίες του '30 - Γκιοτσαλίτης, Κωνσταντίνος
[Θέμα της διάλεξης αυτής αποτελεί η μελέτη των προσφυγικών πολυκατοικιών της Αθήνας και του Πειραιά στη δεκαετία του '30. Αρχικά επιχειρείται να γίνει μια σύντομη επισκόπηση του κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου της περιόδου, εστιάζοντας στις συνθήκες διαβίωσης και στέγασης στους προσφυγικούς συνοικισμούς της ελληνικής πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, στο κύριο μέρος της διάλεξης, αναλύονται τα προσφυγικά συγκροτήματα. Η ανάλυση δομείται σε δύο ενότητες: Στην πρώτη ενότητα μελετάται η λειτουργική οργάνωση των συγκροτημάτων. Το σημείο εκείνο δηλαδή στο οποίο η αρχιτεκτονική των προσφυγικών πολυκατοικιών συναντά την πολεοδομία. Στην δεύτερ η ενότητα με λετάται η οργάνωση και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της κατοικίας και του κτιρίου στο σύνολό του. Θα ερευνηθούν λοιπόν οι βασικές τυπολογίες κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κατοικιών και του κτιρίου και κατόπιν η σημασία του κλιμακοστασίου και των κοινόχρηστων χώρων στην αρχιτεκτονική των προσφυγικών πολυκατοικιών. Βασικός γνώμονας της ανάλυσης θα αποτελεί η έκφραση και ο βαθμός επιρροής..].