Παραθεριστικός οικισμός στις Σπέτσες : ιδέα-υλοποίηση-οικειοποίηση - Αναστασιάδης, Δημήτρης
[Σε πρόσφατη επίσκεψή στις Σπέτσες, η μικρή περιπατητική μας βόλτα, μάς έφερε ως το Λιγονέρι και τον εκεί παραθεριστικό οικισμό. Η κυρίαρχη διαπίστωση μόλις τον αντικρίσαμε το ασύνδετο της ποικιλίας των μορφολογικών του στοιχείων. Η επιθυμία μας να διερευνήσουμε τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι και η αφορμή της εργασίας αυτής. Σκοπός της όμως, σαν εργασία πάνω σε περίπτωση πάσχουσας αρχιτεκτονικής, είναι η διάγνωση και η κατά το δυνατόν σύσταση ενός πλαισίου κανονιστικών αρχών που δυνητικά θα βοηθήσουν στην μορφολογική ανάταξη του οικισμού. Το μορφολογικό χάος, αποτέλεσμα παρεμβάσεων από τους κατοίκους στη διάρκεια του χρόνου, φανερώνει όχι μόνον το αυταπόδεικτο ότι ο οικισμός μεταβάλλεται αλλά και ότι απουσιάζει κάθε μορφή συνεργασίας των κατοίκων με τους αρχιτέκτονες του έργου. Η μεταβλητότητα βεβαίως δεν είναι όρος αρνητικός, μάλιστα είναι διεργασία που με διάφορες εκφάνσεις, συνοδεύει πάντα την αρχιτεκτονική δημιουργία. Στην περίπτωση όμως του οικισμού που εξετάζουμε, είναι φανερό ότι η μεταβλητότητα εκδηλώνεται και πραγματώνεται χωρίς..].