Ο ρόλος των έμφυλων σχέσεων στον σχεδιασμό της κατοικίας : παραδείγματα από το Μοντέρνο Κίνημα - Αλεξάκη, Όλγα - Νατάσσα
[Στην εργασία διερευνάται κατά πόσο και με ποιούς τρόπους οι έμφυλες αντιλήψεις περνάνε στην διαμόρφωση των χώρων της κατοικίας. Μελετάται σε ποιό βαθμό οι κοινωνικές αντιλήψεις έχουν μετατραπεί σε ασυνείδητο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και μέρος του λεξιλογίου του. Επιλέγονται παραδείγματα μη- βιομηχανοποιημένων κοινωνιών του 20ου αιώνα όπου ο έμφυλος διαχωρισμός στην κατοικία γίνεται είτε έμμεσα, είτε άμεσα. Γίνεται αναφορά στα κοινωνικά πρότυπα που αναπαράγονται μέσα από τα εγχειρίδια εργονομίας του Μοντερνισμού, και σχολιάζεται η κοινωνική διάσταση της Κουζίνας της Φρανκφούρτης. Αναλύεται το boudoir ως γυναικείος χώρος των αριστοκρατικών κατοικιών του παρελθόντος και η εξέλιξη του στο χρόνο. Έπειτα, παρουσιάζονται χαρακτηριστικές κατοικίες της Μοντέρνας περιόδου που ήταν προορισμένες για γυναίκες χρήστριες, " the Schroder House", "the Farnsworth House", "η Villa Stein" και "the Constance Perkins House", περιπτώσεις όπου ο αρχιτέκτονας παραβλέπει τον στερεοτυπικό σχεδιασμό και όπου καταλυτικό ρόλο παίζει η συνεργασία αρχιτέκτονα- πελάτισσας. Τέλος, παρουσιάζονται σημαντικές..].