Mezquita : το μεγάλο τέμενος των Ομμεϋάδων στην Κόρδοβα - Σχοινάς, Γεώργιος
[Η διάλεξη πραγματεύεται, μέσω μεθοδολογικής ιστορικής έρευνας και ανάλυσης, το πώς η Mezquita, το Μεγάλο Τέμενος της δυναστείας των Ομμεϋάδων στην Κόρδοβα της Ισπανίας, απέκτησε την μεγάλη αξία του ως αρχιτεκτόνημα, έγινε σύμβολο για αιώνες για την ευρωπαϊκή Δύση και την Μεσόγειο και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής ζωής των κατοίκων και το μέγιστης σημασίας τοπόσημο της πόλης. Μετά από μια επιγραμματική αναφορά στην ιστορία της Κόρδοβα μέχρι την δημιουργία του Εμιράτου της Al-Andalus, μελετάται η θέση που κτίστηκε το τέμενος (συνέχεια του ιερού τόπου, σχέση παλατιού-τεμένους) καθώς και η σχέση του με την πόλη και ο ρόλος του ως κεντρικός χώρος συνάθροισης. Στην συνέχεια αναλύονται διεξοδικά οι διαφορετικές φάσεις οικοδόμησης του τεμένους με λεπτομερή περιγραφή της συμβολής του καθενός από τους κτήτορες ηγεμόνες της Κόρδοβα (Abdal-RahmanI έως Al-Mansur). Ακολουθεί συγκριτική θεώρηση του τεμένους με την προϋπάρχουσα Ισλαμική αρχιτεκτονική σε Ανατολή και Βόρειο Αφρική, περιγράφοντας τις διαφορές και τις καινοτομίες που απαντώνται στην Mezquita και ερευνώντας..].