Προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη ιστορικών πόλεων : το παράδειγμα της Γρανάδας - Σιδερής, Ευάγγελος
[Η εργασία αυτή εκπονήθηκε με στόχο την μελέτη της προστασία και της βιώσιμης ανάπτυξης των ιστορικών πόλεων, δύο εννοιών που θεωρούνται απόλυτα συνδεδεμένες. Έτσι, στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια προσπάθεια να οριστεί η έννοια της ιστορικής πόλης σύμφωνα με τα σύγχρονα κείμενα προστασίας και την σχετική βιβλιογραφία. Παράλληλα, επιχειρείται ο εντοπισμός προκλήσεων, δηλαδή παραγόντων που μπορούν να βλάψουν ή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να ωφελήσουν, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιστορική πόλη και να οριστεί η έννοια της προστασίας και παρεμφερείς της όροι. Στο δεύτερο μέρος, διερευνώνται νέες τάσεις σχετικά τόσο με την προστασία όσο και την βιώσιμη ανάπτυξη των ιστορικών πόλεων και περιλαμβάνουν την προστασία της άυλης κληρονομιάς, του τοπίου και του πνεύματος του τόπου, την αυθεντικότητα, τις δημιουργικές και τις έξυπνες πόλεις . Στο τρίτο μέρος, λαμβάνεται ως περίπτωση μελέτης η πόλη της Γρανάδας και μελετάται τόσο η ιστορία και ο χαρακτήρας της πόλης, που περιλαμβάνει τα υλικά και τα άυλα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της, όσο και οι πολιτικές..].