Οι αγροικίες της Λομβαρδίας : μια ιστορία επανάχρησης - Ντίνα, Ιωάννα
[Η διάλεξη μελετά το σύνολο αγροτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που υπάρχει στην περιφέρεια του Μιλάνου, την Λομβαρδία. Ξεκινά με μια σύντομη τυπολογική αναφορά για τους δυο βασικούς τύπους που υπάρχουν στην περιοχή και συνεχίζει με ιστορικές αναφορές, από τον 10ο αιώνα μέχρι και σήμερα, περιγράφοντας τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που συντέλεσαν στη διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού τους χαρακτήρα. Ακολούθως, αναλύονται τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη γεωργία, την αγροτική ζωή και την ύπαιθρο εξαιτίας της επέκτασης της πόλης, της φρενήρους ανοικοδόμησης και της ισοπεδωτικής λογικής στα μέσα του 20ου αιώνα, οπότε και κατεδαφίστηκε μεγάλο ποσοστό των αγροικιών. Τα γεγονότα τεκμηριώνονται με την παρουσίαση ιστορικών χαρτών. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται λεπτομερώς τμήμα της Αναθεώρησης του ρυθμιστικού σχεδίου του 1976, με αφορμή την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη έρευνα και καταγραφή για τις 59 αγροικίες που ανήκουν στο Δήμο Μιλάνου. Σε ένα τελευταίο βασικό κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι νέες προοπτικές επανάχρησης που ανοίγονται με αφορμή τη διεθνή έκθεση..].