Το ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας : αυτοκρατορικό παρελθόν και σύγχρονο όραμα - Κακλή, Ελεάνα
[Στόχος της διάλεξης είναι να μελετήσουμε την εξέλιξη του ιστορικού κέντρου της Λισαβόνας, από τη δημιουργία του μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Η Λισαβόνα, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, αποτέλεσε ρωμαϊκό σταθμό, προάστιο του αραβικού κόσμου και ξαναήρθε στα χέρια των χριστιανών. Όταν έφτασε στο απόγειό της, την περίοδο των Ανακαλύψεων, συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο και έγινε κέντρο μιας μεγάλης αυτοκρατορίας. Επλήγη από ένα καταστροφικό σεισμό το 1755, κάτι που αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία εξυγίανσής της και αναδομήθηκε, με πολύ πρωτοποριακό, για την εποχή, σχέδιο. Στη Λισαβόνα συναντάμε τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις αστικού ιστού, την Alfama με την οργανική της ανάπτυξη στη διάρκεια της αραβικής κατάκτησης ( 8ος -12ος αιώνας), το Bairro Alto με μια πρώιμη μορφή καννάβου το 1513 και τη Baixa, το 1755, με το ιπποδάμειο σχέδιό της. Πρόκειται για τρία διαφορετικά συστήματα που προέκυψαν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους-σταθμούς και υπό διαφορετικές συνθήκες και επιρροές, και διατηρούν αυτή τη μορφή μέχρι και σήμερα. Η πόλη που στο παρελθόν άλλαξε τα δεδομένα του παγκόσμιου..].