(Ν)ΤΑΠΙΑ : αρχιτεκτονικές μνήμες στα όρια της Πρέβεζας - Γενιάς, Κωνσταντίνος - Ορφέας
[Η εργασία ονομάζεται «(Ν)ΤΑΠΙΑ Αρχιτεκτονικές Μνήμες Στα Όρια Της Πρέβεζας» και αφορά την πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξη κατά μήκος της τάπιας (τάφρου) της Πρέβεζας, το πρώτο μισό του 20ου αι. Μεγάλη έμφαση δίνεται στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμόρφωσαν την εικόνα των κτιρίων και των υπαιθρίων χώρων στις παρατάφριες περιοχές, που αποτελούσαν εξ αρχής και συνεχίζουν, σε μερικά σημεία, ακόμα και σήμερα, να αποτελούν τον κυρίαρχο χώρο διαμονής μεταναστών, προσφύγων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον δίνεται τόσο στα προϊόντα λαϊκής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, που πραγματοποιήθηκαν με πενιχρά μέσα από απλούς πολίτες όσο και στις διάφορες κρατικές παρεμβάσεις. Το πλήθος των διαφορετικών τεχνοτροπιών και η εναλλαγή τους κατά μήκος της τάφρου εκπλήσσει το μελετητή και εντυπωσιάζει με την προσαρμοστικότητά του αλλά και με την εναλλαγή της πηγαίας με την οργανωμένη δόμηση. Κατά μήκος της περιοχής μελέτης εγκαθίστανται Συρρακιώτες Βλάχοι, Γύφτοι, Αρβανίτες, πρόσφυγες της Θράκης, Λευκαδίτες και γενικά..].