Η επίδραση των κοινωνικών κατοικιών της «Κόκκινης Βιέννης» στην πόλη. Σήμερα και χθες - Ρεβύθη, Κωνσταντίνα
[Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας αποτελεί η οργανωμένη κατασκευή κοινωνικών κατοικιών που παρατηρήθηκε στη Βιέννη κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, μια εποχή που έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως «Κόκκινη Βιέννη», καθώς έχει άμεση σύνδεση με το κίνημα του σοσιαλισμού. Τα τεράστια συγκροτήματα κατοικιών που κατασκευάστηκαν ("Gemeindebauten") προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα στέγασης της εποχής, αντανακλούν μια σειρά αρχιτεκτονικών, κοινωνικών αλλά και πολιτικών αντιλήψεων που χαρακτηρίζουν τη δεδομένη χρονική περίοδο. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, επιχειρείται μια αναδρομή στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο, στο οποίο δημιουργήθηκαν τα υπό εξέταση συγκροτήματα. Στη συνέχεια, τα "Gemeindebauten" προσεγγίζονται με αρχιτεκτονική ματιά, μέσω μιας σύντομης περιγραφής της ιστορικής τους εξέλιξης και των κοινών χαρακτηριστικών τους. Εξετάζονται μάλιστα, αναλυτικότερα ορισμένα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα συγκροτημάτων κατοικίας, με ταυτόχρονη αξιολόγηση της σχέσης τους με την πόλη. Σε τελικό στάδιο, γίνεται μια προσπάθεια αποτίμησης του προγράμματος στέγασης..].