Η «πρωτόγονη καλύβα» ως παραδειγματική δομή : αρχέτυπο και σύμβολο στην αρχιτεκτονική - Καραμούζη, Ίρις Γιαννακοπούλου
[Το ζήτημα του «κατοικείν» εξακολουθεί να αποτελεί ένα ερευνητικό πεδίο εξαιρετικά περίπλοκο. Η αναζήτηση γύρω από την καταγωγή της κατοικίας, επιτρέπει μια πιο γενικευμένη και ως εκ τούτου πιο καθαρή ματιά στα πρωταρχικά και ενδόμυχα ζητήματα της ανθρώπινης κατοίκησης. Στην περίπτωση της «πρωτόγονης καλύβας», οι ανθρώπινες δραστηριότητες του «κατοικείν» εμφανίζονται κατά κύριο λόγο, ως μια αυθόρμητη πράξη προστασίας απέναντι στη φύση. Ωστόσο, πέρα από αυτό το προφανές, μπορεί κανείς να δει την πρωτόγονη καλύβα σαν ένα σύστημα, σαν μια ολότητα, σαν μια παραδειγματική δομή, σαν την πρώτη αναπαράσταση βασικών αρχιτεκτονικών εννοιών όπως το κέντρο και το όριο, η είσοδος και το πέρασμα, η γεωμετρία και η σχέση της με τη δομή του κόσμου. Μέσα από μια τέτοια θεώρηση της «πρωτόγονης καλύβας», καθίσταται δυνατό να διατυπωθούν γενικότερες σκέψεις για την αρχιτεκτονική ως τύπο-λογική οργάνωση και την αρχιτεκτονική ως συμβολισμό. Η διαχρονική σημασία των «παραδειγματικών δομών» στη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και εν γένει της συγκρότησης του χώρου, που..].