Η πόλη της Ρόδου κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας - Μίχαλου, Μαρία Μαργαρίτα
[Στο πλαίσιο της διάλεξης μελετώ τη μορφή της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, να ασχοληθώ πιο συγκεκριμένα με την ιδιαίτερη εικόνα της όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Σκοπός της εργασίας είναι η αναγνώριση της ταυτότητας της πόλης της Ρόδου ως τμήματος της οθωμανικής αυτοκρατορίας από τον 16ο μέχρι τον 20ο αι. και ο βαθμός της επιρροής του νέου κατακτητή στην πόλη που με μεγάλη επιμονή είχε προσπαθήσει να κατακτήσει. Ξεκινώντας με μια σύντομη ιστορική αναδρομή από την περίοδο των αρχαϊκών χρόνων μέχρι και την Τουρκοκρατία στόχος της εργασίας ήταν η ερμηνεία των παραμέτρων και των συνθηκών που καθόρισαν τη μορφή της πόλης μέχρι την οθωμανική κυριαρχία και τη σημασία επιβολής του οθωμανικού στοιχείου σε αυτό το μικρό, αλλά καίριας σημασίας, νησί της Μεσογείου. Παράλληλα, αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε η καθημερινή ζωή των κατοίκων, η διάρθρωση και ώσμωση μεταξύ των δύο κύριων κοινοτήτων έτσι όπως διαμορφώθηκε με την εγκατάσταση των νέων πληθυσμών που είχαν ένα τόσο διαφορετικό πολιτιστικό..].