Κρίση κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας - Αντωνοπούλου, Νικολέττα
[Βασικό σκοπό της παρούσας διάλεξης αποτελεί από τη μία, η διερεύνηση διαφόρων όψεων του στεγαστικού προβλήματος στην Αθήνα, η καταγραφή, η κατανόηση και η σύνθεση των νέων δεδομένων που αποτυπώνουν μία "κρίση" στον τομέα της κατοικίας άμεσα συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη γενικότερη συμπίεση του πληθυσμού και από την άλλη, η κριτική προσέγγιση στις προσπάθειες του κράτους να προσελκύσει "νέους κατοίκους" στο κέντρο της πόλης. Αρχικά, μέσω μιας συνοπτικής αναφοράς στο ιστορικά διαμορφωμένο στεγαστικό σύστημα της Ελλάδας από τη δεκαετία του '50 και μετά, επιχειρείται η κατανόηση των παραγόντων που το καθόρισαν, καθώς επίσης και η συμβολή των παραγόντων αυτών στην εικόνα και την κοινωνική μορφολογία της σύγχρονης Αθήνας. Η τρίτη και η τέταρτη παράγραφος που ακολουθούν έχουν σκοπό να περιγράψουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην κατοικία και την κατοίκηση λόγω της οικονομικής κρίσης τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική σκοπιά, είτε αυτά είναι απόρροια της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είτε της γενικευμένης..].