Από το Metropolis στο Matrix : το άτομο αντιμέτωπο με το σύστημα στις κινηματογραφικές πολιτείες του μέλλοντος - Μεσσήνη, Αικατερίνη
[Ασχολούμαστε με δυο κινηματογραφικά έργα επιστημονικής φαντασίας, το Metropolis(1927) του F. Lang και την τριλογία του Matrix (1999-2003) των αδερφών Wachowski. Η επιλογή τους σχετίζεται με την κοινή αφετηρία και των δύο να αναπαραστήσουν τη «μήτρα» μιας φαντασιακής μελλοντικής κοινωνίας ενώ παράλληλα αποτελούν δυστοπικά οράματα δυο εποχών μπροστά κατώφλι μεγάλων αλλαγών-ανακατατάξεων, που περιλαμβάνουν την εφαρμογή και μαζική εξάπλωση νέων τεχνολογιών. Στόχος μας είναι να σκιαγραφήσουμε πώς ένα πλήθος «πραγματικών» ερεθισμάτων του περιβάλλοντος των δημιουργών εγγράφονται στα έργα αλλοιωμένα και νοηματοδοτούμενα εκ νέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μαζικό χαρακτήρα ΕΦ και κινηματογράφου, στην άρρηκτη σύνδεσή τους με το τεχνολογικό φαντασιακό αλλά και στην ιδιαίτερη φύση τους ως «παιδιά» της νεωτερικής αστικής συνθήκης. Έτσι η δομή της εργασίας παίρνει την εξής μορφή: Έχουμε δύο μέρη σε αντιστοιχία με τα δύο έργα. Σε καθένα από αυτά ιχνηλατούμε σε πρώτο στάδιο τις σχέσεις πόλης-κινηματογράφου και συλλογικού φαντασιακού στο περιβάλλον γέννησης του έργου: από τη μια η έχουμε ως..].