Επανάχρηση υλικών - Παπαϊωάννου, Ελένη
[Στην εποχή της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, η Αρχιτεκτονική οφείλει να συμβάλλει κι εκείνη με τον τρόπο της για ένα βιώσιμο μέλλον. Εισάγεται ο όρος «μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε». Η επανάχρηση υλικών αφορά την προσεκτική αποσυναρμολόγηση τους και τη χρήση τους σε καινούρια, παρόμοια η διαφορετική, περίπτωση. Συναντάται στον κατασκευαστικό τομέα ήδη από την αρχαιότητα, αλλά σήμερα -περισσότερο από ποτέ- είναι αναγκαία, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των οικοδομικών απορριμάτων αλλά και να εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση ενέργειας. Τα επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά διακρίνονται σε οικοδομικά, όπως το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί και σε μη οικοδομικά, όπως η παλέτες, τα container και οι χάρτινοι κύλινδροι. Τα παραδείγματα που ενσωματώνουν τη λογική της επανάχρησης υλικών είναι πολλά και ποικίλα, κυρίως στο εξωτερικό, και είτε αφορούν ένα υλικό είτε συνδυασμό πολλών. Τα αποτελέσματα είναι υψηλής ποιότητας και αισθητικής και δεν υστερούν σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια. Στην Ελλάδα τα παραδείγματα που αφορούν την επανάχρηση είναι ελάχιστα αλλά με τις κατάλληλες..]