Αντι-φάσεις : εστίαση στα κενά των Εξαρχείων - Μαστρογιάννη, Αιμιλία
[Το κενό είναι μια πολυσήμαντη και μεταβαλλόμενη έννοια, έχει πολλαπλές ερμηνείες στη φιλοσοφία, στις θετικές επιστήμες, στις τέχνες.. Στο πλαίσιο της εργασίας μας, προσεγγίζουμε το κενό με τη μορφή που λαμβάνει στην πόλη ως «αστικό κενό». Διερευνούμε την έννοια του αστικού κενού και στη συνέχεια εστιάζουμε στα κενά που συναντάμε στην περιοχή μελέτης μας, τα Εξάρχεια. Σκοπός μας είναι η ανάγνωση της περιοχής από την οπτική γωνία του κενού, του «ενδιάμεσου χώρου», του χώρου ανάμεσα σε συνήθη δίπολα. Καταγράφουμε τα κενά των Εξαρχείων, προσπαθούμε να τα μελετήσουμε και να δούμε τη σχέση τους με την κοινωνική ζωή της περιοχής. Επίσης, εστιάζουμε στις περιπτώσεις στις οποίες τα κενά αυτά αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από ομάδες πολιτών, όπως έχουμε στις περιπτώσεις αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, οι οποίοι προέκυψαν από πρωτοβουλίες κατοίκων. Μέσα από την ανάλυση μας, τελικά, βλέπουμε ότι τα κενά που μελετάμε δεν είναι και τόσο κενά. Μπορεί να αποτελούν τόπους με περιεχόμενο, με πραγματικές διαστάσεις και νοήματα και ταυτόχρονα τόπους της αμφισβήτησης, του πειραματισμού και..].