Superstudio : η δυστοπία ως κριτική - Ιωαννάτου, Ευανθία
[Θεματικός άξονας της διάλεξης είναι η προσέγγιση της έννοιας της Δυστοπίας ως μέσο Kριτικής, κυρίως όπως αυτή χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα αρχιτεκτόνων Superstudio. Αφορμή για τη μελέτη του θέματος υπήρξε το λογοτεχνικό έργο "1984" του George Orwell. Ένα κατεξοχήν δυστοπικό έργο από το οποίο γεννήθηκε και το βασικό ερώτημα της διάλεξης: ποιό εννοιολογικό κενό καλείται να καλύψει η "δυσ-τοπία" σε σχέση με την "ου-τοπία"; Επομένως, η μελέτη μας εστιάζεται στο πώς η δυσ-τοπία προσεγγίζει σύγχρονες προβληματικές της εκάστοτε κοινωνίας, με σκοπό να προβληματίσει, να επηρεάσει νοοτροπίες και να αφυπνίσει συνειδήσεις του σύγχρονου ατόμου. Αυτό εξετάζεται μέσα από τη σκοπιά της αρχιτεκτονικής, και συγκεκριμένα από την οπτική της φλωρεντιανής ριζοσπαστικής ομάδας αρχιτεκτόνων του Superstudio στη δεκαετία του 1960-1970. Μια δεκαετία, τομή στην ιστορική συνέχεια. Οι ριζοσπαστικοί αρχιτέκτονες της δεκαετίας αυτής δε χρησιμοποιούν πλέον την ουτοπία με το μεσσιανικό της χαρακτήρα, αλλά θέτουν ερωτήματα και πειραματίζονται σε διαδικασίες διαμόρφωσης νέων αντιλήψεων για το μέλλον. Η διάλεξη ..].