Απαρχές ορθοκανονικής κτηριοδομίας, το παράδειγμα του Catalhoyuk - Μακρυνικόλας, Αθανάσιος
[Η διάλεξη περιλαμβάνει την μελέτη ενός προϊστορικού οικισμού στην περιοχή Catalhoyuk της σημερινής Τουρκίας, στη βάση των μελετών και των ανασκαφών από τους James Mellaart και Ian Hodder. Η μελέτη ξεκινάει περιγράφοντας την συνολική κατάσταση του τότε κόσμου από απόψεως κλίματος, πληθυσμού, κατοίκησης και κοινωνικών σχέσεων και καταλήγει σε μία αναφορά στην νεολιθική επανάσταση και τις νέες συνθήκες που αυτή έφερε στην τότε πραγματικότητα. Εν συνεχεία γίνεται λόγος για την συγκεκριμένη τοποθεσία του Catalhoyuk καθώς παρατίθενται ευρήματα αλλά και στοιχεία που εν γένει ανασκάφτονται και χαρακτηρίζουν - αναδεικνύουν πολιτισμούς, όπως η αρχιτεκτονική, οι τάφοι με τα κτερίσματα αλλά και ο εξοπλισμός και τα καταναλωτικά αγαθά. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσεται η περιγραφή της αρχιτεκτονικής στο Catalhoyuk και αναδομείται η κοινωνία του Catalhoyuk μέσα από την αρχιτεκτονική της, μέσα από τους τάφους και τα κτερίσματα, μέσα από τις κοινωνικές σχέσεις αλληλεγγύης, την προιστορική βιαιότητα, αλλά και την ιδιοκτησία, τις σχέσεις των φύλων και την μεταξύ τους ισότητα καθώς και την ψυχολογία και τα..].