Η κατοικία στη Βραζιλία υπό το πρίσμα της αποικιοκρατίας - Καλογεράκη, Μαρία
[Η Βραζιλία είναι μια χώρα που έχει πορτογαλικά κτίρια, ινδιάνικη γη και αφρικανικά έθιμα. Αυτή η φράση περικλείει την ιστορία της χώρας και όλο το νόημα της αποικιοκρατίας. Η κατοικία δεν μπορεί παρά να αφομοιώσει κάθε πολιτισμικό και ιστορικό στοιχείο του πληθυσμού, αποτελώντας τον καλύτερο μάρτυρα για όσα συνέβησαν στο χρόνο. Η πλήρης ανεξαρτησία των ιθαγενών και η επαφή με τα ζώα και τη γη αντικατοπτρίζεται στην κατοικία τους, φυτική και συλλογική. Με την άφιξη των Πορτογάλων και την αρχή της αποικιοκρατίας, μιας περιόδου που κράτησε περίπου τρεις αιώνες, εμφανίστηκαν νέοι λαοί και νέες μορφές κατοίκησης. Αναπτύχθηκαν δυο διαφορετικοί κόσμοι, αυτός των αποίκων με μεγαλοπρεπή κτίσματα βασισμένα στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αυτός των σκλάβων με φτωχά κτίσματα βασισμένα σε αφρικανικές και ινδιάνικες τεχνικές. Και οι δυο όμως κόσμοι δεν μπορούσαν παρά να επηρεαστούν από τον νέο τόπο και υλικά, ανασυνθέτοντας τις παραδοσιακές τους τεχνικές. Με το τέλος της αποικιοκρατίας οι λαοί πλέον είχαν αναμιχθεί και αυτό υποδηλώνεται από τις κατοικίες, οι οποίες εκλαϊκεύουν..].