"Χωρίς καταφύγιο" : εστιά-ζοντας στο φαινόμενο των αστέγων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης - Τουφεξή, Μαρίνα
[Μια απλή περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας ήταν η αφορμή για να ασχοληθώ με το ζήτημα της «έλλειψης στέγης» στην ερευνητική μου εργασία. Ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να ερμηνεύσω την ορατή αύξηση των αστέγων στο κέντρο της πόλης και να κατανοήσω τους διαφορετικούς λόγους που οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς στο δρόμο. Γρήγορα, όμως, αντιλήφθηκα πως έβλεπα μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, και αυτή ούτε καν ολόκληρη. Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της πόλης, έβλεπα πέντε- δέκα αστέγους, πόσοι άλλοι όμως ήταν απροστάτευτοι εκεί έξω; Αλλά ακόμα και αν κατάφερνα να μετρήσω όλους όσους κοιμούνταν σε παγκάκια και πλατείες, θα τους είχα άραγε εντοπίσει όλους; Τί θα συνέβαινε με αυτούς που, από στιγμή σε στιγμή, θα κοιμούνται στο πεζοδρόμιο γιατί ντρέπονται να φιλοξενούνται πια σε καναπέδες φίλων; Ή πώς θα μπορούσα να αγνοήσω αυτούς που στοιβάζονται σε διαμερίσματα του κέντρου ή σε ακατοίκητα κτήρια υπό απάνθρωπες συνθήκες; Μήπως όλες αυτές είναι απλά διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου προβλήματος και όλες τους αποτελούν μορφές στέρησης κατοικίας; Ξεδιπλώθηκαν, έτσι, μπροστά μου..].