Μετανάστες στην Αθήνα : κοινωνικοί και πολεοδομικοί μετασχηματισμοί - Λαμπροπούλου, Λαμπρινή - Αίθρα
[Η Ελλάδα ανέκαθεν διατηρούσε μία ιδιόμορφη σχέση με το φαινόμενο της μετανάστευσης. ?ημαντική είναι η εξοικείωση των Ελλήνων με αυτή, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η χώρα έχει τόσο αποστείλει, όσο και υποδεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών. Ο πολυεπίπεδος αποκλεισμός των μεταναστών αποτελεί βασικό αίτιο για τη δημιουργία μισαλλόδοξων απόψεων, ενώ το κράτος μοιάζει απρόθυμο να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρούς όρους. Ακόμη, η ραγδαία αύξηση της ρατσιστικής βίας επιβεβαιώνει την επικαιρότητα του ζητήματος. ?τη διάλεξη αυτή, θα επικεντρωθούμε στην περίπτωση των εισροών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τελευταία περίοδο που εξελίσσεται από το 1990 έως σήμερα. Σο πρώτο μέρος αναφέρεται σε πιο γενικευμένες θεωρήσεις επάνω σε έννοιες, ορολογίες, νομοθεσίες και γενικότερα η προσέγγισή του είναι περισσότερο κοινωνιολογική. Η δεύτερη ενότητα στοχεύει στη χωρική αποτύπωσή της μετανάστευσης στην Αθήνα, ερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο εισχωρούν τα μεταναστευτικά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία. Αξιοσημείωτη είναι η σταδιακή αλλαγή στη φυσιογνωμία ορισμένων κεντρικών γειτονιών ή..].