Kinetic facades : κινητικά συστήματα σε όψεις - Βαρτζίκος, Ξενοκράτης
[Στόχος της διάλεξης με τίτλο Kinetic Facades: Κινητικά Συστήματα σε Όψεις είναι η αποσαφήνιση του όρου «κινητική όψη» και η κατανόηση της διαδικασίας σύλληψης μιας συνθετικής ιδέας που εμπεριέχει την κίνηση στο περίβλημα. Η εργασία, στο σύνολό της, αναλύει τις σύγχρονες τάσεις στα κινητικά συστήματα όψεων και τις λύσεις που έρχονται να δώσουν σε συνθετικά προβλήματα. Αρχικά εξετάζονται τα αναπτυσσόμενα τεχνολογικά συστήματα, σύμφωνα με τα οποία γίνεται και μία τυπολογική προσέγγιση των διαφόρων εφαρμογών. Στη συνέχεια, διερευνώνται οι ποιοτικές αλλαγές στα διαθέσιμα για τον αρχιτέκτονα μέσα που χρησιμοποιεί για τη σύλληψη και μεταχείριση του περιβλήματος, καθώς επίσης και οι διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μορφολογία της κίνησης. Σε αμφίδρομη σχέση με την αντίληψη του προβλήματος στο οποίο έρχεται να δώσει λύσεις η κινητική αρχιτεκτονική, γίνεται αναφορά στο ρόλο της επιστήμης της κυβερνητικής , στη διαχείριση και αξιοποίηση της πληροφορίας καθώς και στην επερχόμενη δράση που συγχέεται με αυτή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό γίνεται μία τεχνολογική προσέγγιση..].