Χώρος & παιδί : ερευνητική προσέγγιση σε μονάδες παιδικής προστασίας - Μπαλφούσια, Φραντζέσκα
[Αν προσπαθούσαμε να φανταστούμε το παιδί ως έναν κενό καμβά και το περιβάλλον ως τον ζωγράφο που προσπαθεί να παράγει έργο προσθέτοντας χρώμα, γραμμές και μορφές πάνω στον καμβά, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον στην τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του μικρού παιδιού, στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα του πίνακα. Μόνο που στην περίπτωση του μικρού παιδιού, παρουσιάζεται η επιλογή να λειτουργήσει και αυτό ως 'ζωγράφος' που θα διαλέξει τα χρώματα, τις μορφές και την θέση που θα πάρουν αυτά πάνω στον καμβά. Η διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού γίνεται παράλληλα με την διαμόρφωση του χώρου και ολόκληρου του περιβάλλοντος γύρω του. Το παιδί έρχεται στον κόσμο με μοναδικά χαρακτηριστικά και εφόδια, τα γονίδια που αναλαμβάνει η φύση να του χαρίσει. Θα μπορούσαμε λοιπόν να του δώσουμε το χαρακτήρα του ακατέργαστου ή ίσως καλύτερα του παρθένου στοιχείου σε ότι έχει να κάνει με επιδράσεις τεχνητής φύσεως. Η απειρία και το στοιχείο της νεοσύστασης που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο στην ηλικία αυτή, τον καθιστούν συνάμα πλήρως ευάλωτο..].