Ύψος και φέρον δομικό σύστημα : σχέση αλληλεπίδρασης - Τσιβανίδου, Αντιγόνη - Μαρία
[Αντικείμενο της έρευνας αποτελεί η μελέτη στατικών συστημάτων κτιριακών έργων μεγάλης κλίμακας και συγκεκριμένα των ουρανοξυστών. Ύψος και φέρον δομικό σύστημα βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση μεταξύ τους, καθώς απαιτούνται εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα για την στατική επάρκεια σε μεγάλα ύψη. Αρχικά μέσω μιας καταγραφής θεωριών περί ύψους επιδιώκεται η εισαγωγή στην συγκεκριμένη παράμετρο κατηγοριοποίησης αρχιτεκτονικών μορφών. Αποτυπώνεται έτσι η σχέση αναλογίας-ένταξης σε συνάρτηση με τα δεδομένα του τόπου. Στη συνέχεια, ακολουθεί η 'αποδόμηση' του κτιριακού όγκου των ουρανοξυστών, ώστε να προβληθούν τόσο τα υλικά κατασκευής τους όσο και η στατική τους δομή, ενώ τέλος παρουσιάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα. Αναλύονται ταυτόχρονα τα επιμέρους δομικά συστήματα που χρησιμοποιούνται , ανάλογα με τον επιθυμητό τρόπο στήριξης και μορφής της κατασκευής. Οι ουρανοξύστες, ένας αρχιτεκτονικός τύπος που γίνεται αποδεκτός σαν crush-test μορφής και τεχνολογίας, αποτελώντας συγχρόνως κρίσιμο εργαλείο στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών, θέτουν με το..].