Einsturzende Neubaten : η αποδόμηση στη χωρική διάσταση της μουσικής τους - Περδίκης, Παναγιώτης - Δημοσθένης
[Η avant-garde αρχιτεκτονική κουλτούρα της δεκαετίας του 1980 χαρακτηρίστηκε από την κίνηση που, ατελώς, περιγράφθηκε ως "αποδόμηση" και βασίστηκε πάνω στην πρακτική που ανέπτυξε ο Γάλλος στοχαστής Jacques Derrida στα τέλη της δεκαετίας του '60. Η έννοια της αποδόμησης διευρύνθηκε σημαντικά το 1988, όταν το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης φιλοξένησε την έκθεση "Αποδομιστές αρχιτέκτονες", όπου παρουσιάστηκαν υφολογικές ομοιότητες μεταξύ αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο, παρά μία συνειδητή πνευματική μεθοδολογία που συνεπάγεται η ερμηνεία της αποδόμησης του Derrida. Την δεκαετία του '80 παράλληλα με την αποδόμηση στην αρχιτεκτονική, αναδύθηκε το μουσικό είδος "Industrial" αναδεικνύοντας μία βίαιη και αταίριαστη συλλογή κακόφωνων ήχων, άμεσα εμπνευσμένων από την διαδικασία της κατασκευής, που απέπνεε τον αστικό αέρα των πόλεων της βιομηχανίας. Σε αυτό το μουσικό πλαίσιο λειτούργησε το avant-garde γερμανικό συγκρότημα Einsturzende Neubauten. Η επίγνωση του χώρου και η ανταγωνιστική διάθεση προς αυτόν, και κατ' επέκταση και προς την αρχιτεκτονική, αποτελούν τα βασικά θέματα της μουσικής δημιουργίας του συγκροτήματος..].